AILA WA Award Winners!

AILA WA Award Winners!

PLACE Laboratory are delighted that several of our projects were recognised on Friday night at the WA Landscape Architecture Awards, picking up a total of 3 Awards of Excellence and 2 Landscape Architecture Awards.

Congratulations to all of our clients, colleagues and collaborators.
Here are the details:

CIVIC LANDSCAPE

AILA WA Award of Excellence
Mindeerup Piazza South Perth Foreshore

PLACE Laboratory
Client: City of South Perth

Collaborators
Client: City of South Perth
Architect: Iredale Pedersen Hook
Lighting: ETC
Artists: Art+, Yondee Shane Hansen (Whadjuk Noongar Artist), Susan Flavell, Mikaela Castledine
Civil: Pritchard Francis + Wood & Grieve
Structural: Wood & Grieve
Superintendent: NS Projects
Photographer: Peter Bennetts

Jury Citation
The judges were impressed with the manner in which this familiar site had been fundamentally transformed into a dynamic space that now has significantly greater options for use and reasons for visitation. It was hoped that the playful sculptural landmark treatment of the site will attract many local and city visitors in addition to tourist ferry traffic heading to the zoo.

The seamless integration into the end of Mends Street and therefore into the South Perth fabric provides an enviable potential for the development of this riverside hub as a day and night venue. The judges were impressed with the clear consideration for the integrated feature lighting helping further the range of use for the site. The high level of attention to detailing and quality of finish sets in place a benchmark for future intensively used riverside developments.

 

PARKS & OPEN SPACES

AILA WA Award of Excellence
Rockingham Foreshore Revitalisation

PLACE Laboratory
Client: City of Rockingham

Collaborators
Civil: Tabec
Lighting: ETC
Community Engagement: ConsultWG
Photographer: Dion Robeson

Jury Citation
The jury were particularly impressed with the high quality of this project both in design and the material outcome but also with the fact that the finished product was clearly part of the Rockingham beach story. The transformation of the main street, development of the new plaza, and the further activation of the beachfront promenade is a significant body of work and the jury were impressed at how well the project had been integrated away from the beach front and into the town -an area where many beach front upgrades seem to fall short. Given the number of stakeholders involved and the scope of work covered, this project would have been far from easy to bring to fruition but it appears that PLACE Laboratory have done so and in a convincing fashion.

 

PLAY  SPACES

AILA WA Landscape Architecture Award
Bentley 360 Northern Parklands

PLACE Laboratory
Client: Department of Communities
Photographer: Dion Robeson

Jury Citation
The jury was impressed by the design of a bold and exciting and adaptable play-able space for all ages and abilities that make some large urban gestures connecting it both internally and to its surrounds. Situated at the site of the former Brownlie Towers – a 1960s Public Housing Complex since demolished – the area had over the years deteriorated and become a magnet for antisocial behaviour. The site has since been brought back to life in a remarkable reimagining of how a playful space can offer series solutions at a grand scale.

The project was the culmination of a partnership between PLACE Laboratory and the Department of Communities and was realised through a comprehensive community engagement process in order to both properly understand and celebrate the site’s history and realise its future potential. Along with over 300 retained mature trees forming the basis of an eclectic urban forest, the jury was impressed by the creative reuse and interpretation of salvaged materials, site features and found objects from the former public housing uses. The Play Space design performs an integral role in re-imagining the site, setting the stage for future development and establishing an inviting, welcoming public domain for the existing and future communities.

 

TOURISM

AILA WA Award of Excellence
Rockingham Foreshore Revitalisation

PLACE Laboratory
Client: City of Rockingham

Collaborators
Civil: Tabec
Lighting: ETC
Community Engagement: ConsultWG
Photographer: Dion Robeson

Jury Citation
In re-designing a civic heart for the Rockingham foreshore PLACE Laboratory have developed a seamless urban upgrade to three sites that sit happily in the beachfront setting. The integration of a hardwearing sustainable urban framework in an environment intended for fun, play and recreation is no easy task -but here it appears to have been handled particularly sensitively and is offset by the playful nature of many of the components including the public art. In the creation of this tourist node it is apparent that the local tourists and indeed the Rockingham locals past and present are very much part of this scheme, which is one of the key reasons that the outcome appears so successful.

The jury were particularly impressed with the high quality of this project both in design and the material outcome but also with the fact that the finished product was clearly part of the Rockingham beach story.

 

AILA WA Landscape Architecture Award
Mindeerup Piazza South Perth Foreshore

PLACE Laboratory
Client: City of South Perth

Collaborators
Client: City of South Perth
Architect: Iredale Pedersen Hook
Lighting: ETC
Artists: Art+, Yondee Shane Hansen (Whadjuk Noongar Artist), Susan Flavell, Mikaela Castledine
Civil: Pritchard Francis + Wood & Grieve
Structural: Wood & Grieve
Superintendent: NS Projects
Photographer: Peter Bennetts

Jury Citation
From a tourist’s point of view, this site has always been on the map, as a brief stop on the ferry trip to and from the zoo. However, the site formed little more function than riverside ferry stop, yet now it would appear that the new transformed space will become a tourist destination in itself. The new Plaza with extensive seating, performance spaces and spectacular sculptures has significant reasons for visitation for tourists in Perth, Western Australians and South Perth locals.

The seamless integration into Mends Street creates a spill-over of South Perth shops and cafes towards the river and provides an enviable potential for the development of this riverside hub as a day and night venue. The extensive lighting, much as integrated feature lighting, greatly assists the range of uses for the site but also acts as a draw to the site from both sides of the river.

The playful sculptural landmark elements to the site will attract many local and city visitors in addition to providing an enhanced experience for tourist ferry traffic heading to the zoo.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.