Indiana Tea House

Indiana Tea House

Project Details

DATE

2019

TITLE

Indiana Tea House Design Competition

SERVICE

Design Competition

CLIENT

The Minderoo Foundation

LOCATION

Cottesloe WA

Architect

Space Agency

Working with the Fremantle renowned architect space agency, PLACE Laboratory was proud to be one of four shortlisted for the Minderoo Group Indiana Precinct Cottesloe Beach proposed redevelopment project. Our design was considered the most distinctive with a 50m saltwater pool extending into the ocean to aspire a ‘rocky headland’ which is a parallel of the nearby mudurup rocks. We studied the natural processes of the formation of caves and sand dunes to inspire the setting for the building and landscape to appear as a unified beach precinct with a cosmopolitan feel.

Our scheme houses all the landscape and architecture programming together, to protect the fragile surrounding dune ecosystem while creating a series of protected spaces for people to enjoy the beach.  These include a boardwalk level boatshed, public change room, casual eating and dining with a suspended pool above and a public plaza that connects to the street.  Dining outlets look out to the ocean and feel like they amongst the pine tree and the summer rooftop bar provides breathtaking views across the sea.

The sites narratives were considered crucial in understanding the place and we produced a map of the memories to capture the essence of Cottesloe. These include; Lying on the lawn looking up into the pine trees, jumping from the pylon into the clear water, eating fish and chips on the grass terrace at sunset, running over the hot sand and watching the waves crash over the groyne on a stormy day.

Our approach has been to respect and celebrate these memories, but also provide a canvas for new memories: Meeting friends so a summer sesh on the rooftop, Looking at the ocean from the pool edge, sitting back on the old jetty timber deck eating icecream and sunbaking on the boardwalk block walls.

Our key precinct moves were to create a playful stepped edge between the boardwalk and beach, merge the plaza with the streetscape, preserve the heritage limestone terraces, activate the north and south with relaxed and informal activities, create a meeting place on the upper promenade edge and celebrate the beach edge with a public promenade boardwalk.